lauantai 5. joulukuuta 2015

Leidin suvun tutkimista

Olen sairastanut koko kehon voimattomaksi vetävää flunssaa nyt keskiviikosta asti. Jos vaikka pari päivää pystyisin lepäilemään, niin paranemistodennäköisyydetkin paranisi. 

Kerrankin, kun en viipota tuolla vesisateessa roudaamassa heiniä tai lantaa, kiitos Sadun ja Villen, nörttigeenini aktivoituvat. Kun en jaksa puhua, on aika tutkia ja hutkia. 

Leidin suku kiinnostaa minua kovasti. En puoliveristen suvuista noin ylipäätään oikein mitään ymmärrä. Holstainerin olen aina halunnut, koska ne ovat olleet omaan silmään `täydellisiä´. 

Leidi on syntynyt Puolassa, SK Kierzbunin siittolassa. Hänen nimensä oli silloin Legenda, nyt Legenda III. Leidin isä on Herubinek, jonka väri on ciemnogniada - googlekääntäjän mukaan tumma lahti. En siis tiedä, onko hän ollut tummanrautias vai tummanruunikko. Isän puoli menee Ramiro Z nimiseen holstainersukuiseen hyppyheppaan, jota on käytetty eurooppalaisessa urheiluhevosjalostuksessa paljon. 


Leidin isä on Herubinek, ii. Rubin, jonka emän Waikikin isä on Werther, josta löytyy jopa valokuva. Tätä linjaa löytyy jopa niinkin pitkälle kuin 1800-luvun lopulle. Hyvännäköisiä oreja siellä. 

Leidin isän isän puoli on täynnä holstainereita ja hannovereja. 

Leidin isän emä Heroina n suku isän puolelta sisältää ensin wielkopolskeja, sitten lähes kaikki ovatkin jo täysiverisiä. Tämän sukuhaaran tiedot ulottuvat niinkin pitkälle kuin 1680 -luvulle, jossa ensimmäinen merkintä täysiveriselle oriille Byerley Turk

Hevoset ovat hyvin luetteloitu nettiin. Itsehän en tiedä juuriani edes 1800 -luvun puoleen väliin asti. 

Leidin isän emän emä on Hajmanistka. Hän on ollut musta, niin kuin monet muutkin Leidin esi-isät. Rautias on dominoiva väri, mutta varsassa olisi mahdollisuus mustaan kuitenkin... Jos nyt haluaisi varsan tehdä. Tämä haara on pelkkää verta, kaikki isäorit ovat englannin täysiverisiä. Tämäkin isäorien haara ulottuu Darley Arabianiin asti, 1702 -vuoteen asti. 

Tämä jotenkin kuva jotenkin ihastutti rakennekuvien joukossa. Laukkaratsu duunissaan. Yksi Leidin esi-isistä siinä siis. 

Leidin isään, Herubinekiin on siis yhdistetty klassisia, raskaampia keskieurooppalaisia urheiluhevosia ja nopeita ja kestäviä englannintäysiveriä. 
Padin ruudussa Leidin emän Lalkan synnytyskertomus. Pikkuvihossa suomennosharjoittelua ja etualalla Leidin passi. 

Leidin emän Lalkan tiedot olivatkin pienoisen salapoliisityön takana. Passissa Lalkan tiedot on isot, siniset rastit. Se on kuitenkin aika höperöä, sillä erikoishyvällä googletuksella ja kääntämisellä Lalkan isän saa selville, jonka jälkeen tutkimustyö onkin lähinnä puolankielisten sanojen ihmettelemistä. 

Leidin emän isä on Tamborek, joka on syntynyt 1983 Kombinat PGR Zydowon siittolassa. Siellä on vissiin 80-luvulla ollut kova meininki, kun Suomeenkin asti on hevosia päätynyt, jo ennen nykyistä polskiponien rynnäkköä. Tamborekin isän puoli on parin wielkopolskiksi merkatun isäorin jälkeen muuttuu englannin täysiverisiksi. Sieltä löytyy muun muassa Szczecin, josta löytyy kaksikin kuvaa. Tämä linja johtaa lopulta Leidin isän puolelta kaukaa historiasta löytyvään Darley Arabianiin. Eikö ole mielenkiintoista?! 

Leidin emän isän emä on Wulka, 1975 syntynyt (gniada - ruunikko - rautias???) wielkopolska. Wulkan isän isä onkin sitten jo täysiverinen, Viareggio, jonka isähaarasta löytyy mm. Pharos, Polymelus, Tämä linja menee jälkeen monen isäoriin kautta Darley Arabianiin. Haarasta viimeisten isäorien alta löytyy vielä emähaara, joka menee niinkin kauas kuin 1668 -vuoteen ja Rigged Ladyyn

Nyt alan tuntemaan itseni jo hiukan höperöksi... 

Tähän asti siis Leidin isän emän isälinja kuin myös emän isän isälinja on ollut täyttä verta.Tutkinpa hieman mitä emän isän emän emälinja pitää sisällään. 
Sieltä löytyy wielkopolskiksi rekattuja, trakehnereita sekä jotain ihme east prussianeja. Tutkin asiaa...

A - haa. Täällä lisää East prussianista, englanniksi. 

Sitten ihmettelen sitä, miten ihmeessä ei tiedetä mistä emästä Leidin emä Lalka on syntyisin? Harvoin sitä nyt varsaa syntyy ilman, että emästä on tietoa. En tiedä vielä miten tätä lähden selvittämään. Toistaiseksi olen löytänyt vain tietolähteen, jossa Lalkan emästä luki "aatelisen tyyppinen hevonen." Se ei rajaa hakua paljoakaan... Valistuneita vinkkejä otetaan vastaan. Jos saan villisti veikata, ja totta kai saan, sieltä puolelta tulee arabia. 

Nörtteilemisiin! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit