lauantai 26. syyskuuta 2015

Satuloista ja epätoivosta ja niistä yhdessä

Keväällähän Satu -maisen ystäväni kanssa sovitimme Leidille yli 30 koulusatulaa.

Aloitimme tonnin penkeillä, ja eihän se budjetti minnekään riittänyt. Sovittelusta ja hiusten repimisestä saatiin kuitenkin tietoa hevosen selästä ja Leidin kommunikoimisesta. Hän kyllä nimittäin heti "ilmoitti", että sopiiko satula vai ei.

Mikäli satula oli huono takaa, hän heitti pyllyä puolelta toiselle. Mikäli satula valui lavoille, hän töpötti. Vihdoin löydettiin kaksinkertaisella budjetilla Prestige Top Dressage -satula, satula.comin valikoimista.
Hienoa! Hevonen oli tyytyväinen ja ratsastajakin oli tyytyväinen.

Vielä tyytyväisempi olin, kun valmentajani hyväksyi uuden top dressagen myös Rokin selässä. Okei, hienoa. Sama satula menee molemmille hevosille, jipii!

Olen nyt koko kesän tuupannut koulua ja oikeasti päässyt jopa Sannan tunneille valmentautumaan. Tämä tarkoittaa aika montaa harjoitusravituntia per viikko.

Heinäkuussa alkoi oma selkä oireilemaan. Pitkät selkälihakset kipeytyivät ja ristiselkää särki. Mitään erityisiä selkäongelmia mulla ei moneen vuoteen ole ollut. Ihmettelin, että mikä nyt on. Vatsa- ja selkälihasten luulisi olevan hyvässä kunnossa, kun tämä omakotitalo ja hevoset 24/7 työleiri on mun vastuulla.

Aloin uimaan, venyttelin ja olen käynyt kaksi kertaa osteopaatilla naksauttamassa selkääni. Rupesin miettimään, että mikä on muuttunut. Ei mikään muu kuin satula. Aiempi koulusatula Kieffer Lech Profi, (joka on btw myytävänä) oli mulle tosi hyvä istua, ei tukenut liikaa, eikä tehnyt muuta kuin isosaumaisten pikkareiden kanssa vekin takapuoleen. Valmentaja vaan laittoi sen vaihtoon, kun se ei anna Rokin liikkeelle tarpeeksi tilaa. Joka tapauksessa siinä oli ihana istua.

Aluksi mua vaivasi Prestige Top Dressagen isohkot polvituet. Tuntui, etten löytänyt jalalle hyvää paikkaa, ja jouduin työntämään sitä suoraksi. Näin jälkikäteen mun olisi pitänyt jo tajuta, että meikäläisen ristiselkä ja lonkka tarvitsee isomman kulmaukseen ollakseen itselleen oikeassa asennossa.

Eli nyt huomaan, että Top Dressage työntää mua sellaiseen asentoon, joka ei sovi mun lantiolle. Ristiselkä kääntyy liikaa taakse, kun jalka oikenee toppauksien takia liian suoraksi. Paine kasaantuu ristiselän alaniveliin, jotka joutuvat harjoitusravissa aikamoiseen rääkkiin. Samalla pitkät selkälihakset joutuvat tekemään vielä ekstraduunia, kun lantio ei ole optimaalisessa asennossa, vaan hiukan ylitaipuneena.

Suoraan sanottuna kyllä ottaa päähän, että hevosille sopiva satula ei sovikaan meikäläiselle. Homma alkaa alusta, sillä erotuksella että nyt tiedän millaista hevoset tarvitsevat ja millaista itse tarvitsen. Vielä pitäisi löytää "se oikea".

Rakastan mun Stubbenin Edelweiss -estepenkkiä. Se on vähän kuin halolla istuisi eli siinä istutaan lihaksilla. Se on flat seat, eli ei oikeastaan mitään tukea missään. Joka tapauksessa sillä on pirun kiva ratsastaa, koska se ei jää mistään kohtaa muhun kiinni, eikä ohjaa erityisemmin. Välillä jalka menee liian eteen, mutta sen voi omilla vatsalihaksilla korjata oikeaan kohtaan. Tällaisen penkin haluaisin myös kouluratsastukseen sillä erotuksella, että satulan paneelien pitäisi olla kaarevat ja takaa ylöspäin leikatut. Iso selkärangan tila on must have ja edestä haluan trapeziuslihaksen pääsevän vapaana liikkumaan, eli etupaneelien oltava selkeästi sään alapuolella. Tässä kohtaa rupeaa hiukan epätoivo nostamaan päätään...

Leidillä on lyhyt ja takakorkea selkä ja pystyt, isot lavat. Vaikea löytää sopivaa satulaa jo noin muutenkin. Mä tarvitsen satulan, jossa on ainakin 17,5 tuuman istuin ja tilaa sillen lonkan kulmalle.
Rokilla on pitkä ja hiukan takakorkea, suht suora selkä, johon on melko helppo löytää sopiva satula. Tosin Rokki ei niin selkeästi ilmaise, koska satula sopii tai ei sovi. Leidin kanssa satulan sopivuus on helppo nähdä heti liikkeessä.

Pieniä ajatuksia on siitä, mitkä voisivat olla sopivia satuloita. Esim. flat seat Butet koulupenkki (jees, alan taas lotota) ja kenties myös jokin Amerigon satula flattarina.

Tämmöistä pientä ajatusoksennusta tällä kertaa. Tiedossa monta mukavaa ratsastustuokiota ilman satulaa :D







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit