maanantai 20. tammikuuta 2014

Perustreeniä talvi-ilmassa

Tehtiin Rokin kanssa ihanassa maanantai-illassa ihan perustyöskentelyä. Olen ollut aika viitsimätön ratsastamaan Rokkia kunnolla, kun se on tuntunut niin pitkään omituiselta. Se tunne jäi päälle niistä kevään ja kesän ristiselkäongelmista, jotka kuumensivat hevosta kovasti. Silloin Rokkia ei saanut oikeastaan ratsastettua kunnolla, kun se ei pystynyt tai halunnut ottaa takaosaa ollenkaan alle. Rokki ratkaisi ristinivelongelmansa juoksemalla pakoon. Hirmuisen kiltti hevonen se on, kun kivuista huolimatta ei koskaan tullut pukkeja, eikä ylipäätään mitään muuta kuin lisää vauhtia. Siitä olikin vaikea nähdä, että hevonen on kipeä. Tajusin sen vasta, kun näin itse maasta käsin toisen ihmisen ratsastamassa Rokkia. Sillä ei enää ollut laukkaa ollenkaan, vaan jonkinlainen 3,5 tahtinen laahutus.

Tänään eilistä ei niin onnistunutta ratsastuskertaa pohdittuani halusin saada Rokista hyvätahtista ravia irti kunnollisella kuolaintuntumalla. Olen käyttänyt Rokilla tosi minimaalista pohjetuntumaa, kun hän on ollut niin kovin kuumentuvainen. Nyt päätin alusta asti ratsastaa tiiviillä pohkeella, ja käynnistä tuli tosi kiva ja takaosa tuli siinä hienosti alle, ja käsiin tuli paljon enemmän painoa mitä aiemmin. Tässä se oli siis hyvä asia.

Ravissa Rokki tuppaa lähteä juoksemaan selättömänä ja pää pilvissä, mutta nyt sain sen tahdikkaana peräänantoon, kun ratsastin paaljon vahvemmilla molemmilla, sisä- sekä ulkopohkeilla kuin pitkään aikaan. Sieltä löytyi hieno ja rauhallinen ravi, ison työstön kautta. Rokki on myös todella herkkä kädelle, sen pitää olla hyvin vakaa.

Harjoiteltiin vielä siirtymiä käynnistä pysähdykseen ja ravista käyntiin. Näissä huomaa, ettei Rokki vielä tuo liikettä koko kehon läpi, vaan hidastaminen menee jaksottain ja kovin epätasaisesti. Otan tämän nyt meidän seuraavaksi oppiläksyksi ja päämääränä on ratsastaa vielä tiiviimmällä istunnalla, voimakkaammalla pohkeella ja kevyellä, nopealla kädellä siirtymiä.

Tästä ratsastuskerrasta jäi kiva mieli ja hevonenkin oli rento ja pärskivä. Kengät olivat ihan loppu ja hokeista ei juurikaan mitään jäljellä, joten laukattu ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suositut tekstit